Elektrik Hattı İle İnternet Paylaşımı


Aşağıda okuyacağınız yazı "http://www.bariscebeci.com/elektrik-prizi-ile-internet-ve-ag-paylasimi.html" sitesinden alınmıştır.


Elektrik prizi ile internet ve ağ paylaşımı.

Yazan: Barış Cebeci | Konu: Donanım
Evimde sürekli yaşadığım kablosuz bağlantı sorunlarına bir çözüm bulmak amacıyla pek fazla bilinmeyen bir yöntemi denemeye karar verdim.
Kablo çekmek gibi çirkin bir yöntem yerine daha uygun gördüğüm hazır evde bulunan elektrik tesisatını kullanarak ağ bağlantısı kuran bu sistemi denedim.
Bu ürünler bir kaç yıl öncesine kadar çok yeni ve pahalıyken, TP-Link firmasının AV 200 Mini Powerline adaptörü’nü (ikili set olarak) 130TL’ye aldım. Daha önce bu ürünler ancak iki katına alınabiliyordu. Şimdi ise gayet uygun fiyatları ve hızları ve menzilleri çok artmış durumda.
Powerline ya da HomePlug diye anılan bu sistem elektrik prizine takılan bir adaptörle çalışıyor. İki prize takılan adaptörler birbirleri arasında ağ bağlantısını çok zahmetsiz bir şekilde kuruyor.
Sistemin kullanımı çok basit. Adaptörleri elektrik prizine takıyorsunuz üzerindeki düğmelere basarak bir kaç saniyede eşleşmelerini sağlıyorsunuz. Daha sonra ağ kablosuyla bir adaptörü mesela adsl modeminize diğerini PC’nize bağlıyorsunuz ve bağlantı gerçekleşiyor. Keşke her elektronik ürünü kurmak ve kullanmak bu kadar basit olsaydı diyorsunuz.
Benim denemelerimde, evin bir ucundan diğer ucuna bağlantı değerlerim şu şekilde gerçekleşti.
Ağ Gecikmesi (Network Latency): 3ms
Dosya Transfer Hızı : 
Saniyede 5,5MB.
Kutuda yazan teorik değerlere ulaşamasa da (bunu zaten beklemek hayal olurdu) pratikte ihtiyacımı fazlasıyla sağlayan bir ürün oldu. Mesela ürünle HD film stream edebilirsiniz. Bu çok yeterli bir hız. Ancak çok büyük dosya transferlerini çok hızlı yapmak gibi niyetiniz var ise ağ kablosu çekmeniz kaçınılmaz olacak.
Ürünün kablosuz ağlara göre diğer bir avantajı 128bit şifrelemeli güvenlik ile çalışıyor olması. Dışarıdan birinin ağınıza erişmesi imkansız gibi birşey. Bu da çok büyük bir artı.
Ağ çalışmadığı zaman elektrik tüketimi %65 düşüyor ve 1 watt’lara kadar iniyormuş. Bu da bir LCD TV nin bekleme modu kadar ancak.
Dikkat edilmesi gereken konu iyi performans almak için bu adaptörleri prize direkt takmak gerekiyor. Uzatma kullanmak ve başka aletlerle prizi paylaşmak performansı düşürebiliyor. Benim denemelerimde hızı 1Mb/s kadar düştü mesela.
Diğer bir konu ise komşuyla interneti paylaşamayı düşünüyorsanız o iş zor çünkü elektrik saatinden öteye data geçmiyor :)
Eğer evinizdeki wireless bağlantıdan memnun değilseniz ve metrelerce kablo da çekmek istemiyorsanız bu ürün tam size göre.
Özetlemek istersek:
Artıları:
  • Güvenlik
  • Kolay kurulum (bir kaç saniyede kullanıma hazır)
  • Şık ve yer kaplamayan tasarım
  • Fiyatı (1 yıl öncesine göre yarı fiyat)
  • Düşük güç tüketimi (Kullanımda 3 watt’tan az. Uykuda 1 watt kadar)
  • Ekstra bir kablolamaya gerek olmayışı
  • 3 Yıl Garanti.
Eksileri
  • Hız (kablolu bağlantıya göre)
  • Latency (pratikte kullanımı etkilemeyecek değerde düşük)
Ürünün resmi sayfası için tıklayın.
Satın aldığım site sayfası için tıklayın.
Ek Bilgi ve Örnek Şema:
Mesela salondaki modeminizden evin diğer ucundaki odanıza internet paylaşmak istiyorsunuz. Salondaki prizinize bu adaptörden birini takıyorsunuz. Adaptör ile modeminizin arkakasındaki LAN Portlarından birini ağ kablosuyla bağlıyorsunuz (Cat5). Aynı şekilde diğer odadaki prize de diğer adaptörü takıp PC/Laptop ya da herhangi bir internete bağlanacak cihazınızın LAN portunu kullanarak adaptöre kabloyla bağlıyorsunuz. Bağlantı bu kadar basit.
Bağlantı Şeması

Yorumlar

  1. evde bulunan elektrik tesisatını kullanarak ağ bağlantısı kuran sistem çok ilginç olmuş. Tebrikler. Ayrıca paylaşımınız için de teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ağ bağlantısı için evdeki elektrik tesisatını kullanmak gerçekten çok ilginç bir düşünce. Ne kadar yaygınlaşacak merakla bekliyorum.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ekran Mavileşmesi, Yeşillenmesi Renk Bozukluğu Sorunu

Kaydedilmemiş Word Dosyasını Kurtarma

MS Word-İki Yarım Satır Nasıl Tek Satır Yapılır, Birleştirilir?